Turun kaupungin kalustekierrätyspilotti tukee kiertotaloutta ja kustannustehokkuutta

Turun kaupungin ja Sitran toteuttaman kalustekierrätyspilotin tavoitteena on saada ylijäämähuonekalut uudelleen käyttöön verkko- ja mobiilisovelluksena toimivan kierrätysjärjestelmän avulla. Kalustekierrätys lisää irtaimiston elinkaarta merkittävästi, kun käyttökelpoiset vanhat kalusteet löytävät sujuvasti uuden paikan. Kaupungin työntekijät ovat voineet ladata järjestelmään käytöstä poistettuja kalusteita sekä tilata käyttöön tai esimerkiksi tuunattavaksi kalusteita. Kierrätysjärjestelmä mahdollistaa myös tavaroiden lyhytaikaiset käytöt tai lahjoittamisen sekä uudenlaisen yhteistyön yritysten kanssa. Avoimen lähdekoodin mobiilisovellus tekee kierrättämisestä myös helppoa, tasapuolista ja läpinäkyvää.

Pilotin tulokset osoittavat, että keskitetty huonekalujen kierrätys on kaupungeille kustannustehokasta. Kierrättämisestä saavutettavat säästöt riippuvat organisaation koosta, isoissa organisaatiossa potentiaali on satoja tuhansia euroja. Pilotilla on ollut myös työllistäviä vaikutuksia, sillä se mahdollistaa myös kuntouttavan työn tekemisen, mikäli tilat ovat toiminnalle sopivia. Lisäksi kaupungin aiemmin turhan tavaran varastoina toimineita tiloja saadaan hyötykäyttöön.

Kalustekierrätysjärjestelmä toimii avoimella lähdekoodilla ja siten se on monistettavissa mihin tahansa organisaatioon. Taustajärjestelmä on tehty ilmaisella Drupal CMS -ohjelmalla kauppapaikkalaajennuksella. Toteutus mahdollistaa taustajärjestelmän vaihtamisen eri asiakasohjelmiin. Muut organisaatiot voivat ottaa oppia kalustekierrätysjärjestelmän hyödyistä pilotin yhteydessä julkistetusta ohjeistuksesta.

Kalustekierrätystä testattiin viime vuoden toukokuusta tämän vuoden tammikuuhun. Kalustekierrätyskokeilu on toteutettu osana Turun kaupungin ja Sitran kestävän kehityksen kumppanuutta.

Tutustu palveluun ja sen osiin:

Kalustekierrätysjärjestelmän tiivistelmä

Turun GitHub:
Mobiili:
https://github.com/DigiTurku/rw-client

Muut osat:
https://github.com/DigiTurku/rw-drupal
https://github.com/DigiTurku/rw-apiproxy

Lisätiedot:

Stella Aaltonen, Turun kaupungin kestävän kehityksen budjetoinnin hankepäällikkö
stella.aaltonen@turku.fi
+358 44 907 5983