Poistotekstiileistä uutta materiaalia vaateteollisuudelle sienien avulla

TeMu Fabrics -tiimin idea on luoda tekstiilijätteestä sieninahkaa vaateteollisuuden käyttöön. Turkulaisten opiskelijoiden monialainen ryhmä voitti syyskuussa 2016 Tekstiili 2.0 -hankkeen järjestämän Tekstiili Hackathonin, jossa ideoitiin ratkaisuja tekstiilien kiertotalouteen liittyviin haasteisiin.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Julius Alisaaren ja Tytti Salmisen sekä Turun kauppakorkeakoulun Mira Valkjärven sekä Qing Caon muodostama ryhmä keksi, että sienet tarjoavat ratkaisun jätetekstiilien uusiokäyttöön. Sienien kasvualustana käytetään tekstiilijätettä, jonka jälkeen sienistä tehdään nahkaa. Tämä sieninahka taas myydään vaatealan yrityksille, jotka tekevät siitä uusia vaatteita. Idean tiimoilta on harkittu nahan lisäksi tuottaa myös pakkausmateriaaleja.

Idea on vienyt tiimin jo Slush-tapahtuman lavalle sekä toi Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen koordinoiman Bastu-verkoston haastekilpailun voiton tammikuussa. Kilpailussa etsittiin kiertotalousideoita, joiden tavoitteena on edistää talouden ja hyvinvoinnin kasvua. Tiimi sai 15 000 euron rahapalkinnon ja Bastu-verkoston tuen ideansa edelleen kehittämiseen.

 Lisätiedot:

Mira Valkjärvi
mira.valkjarvi@gmail.com