Varaosaliiketoimintaan uusia ulottuvuuksia 3D-tulostamisella

Turun seudulla toimivat Oili Jalonen Oy, 3DTech Oy ja WebAitio Oy ovat yhdistäneet voimansa ja rakentavat yhdessä varaosapalvelua, jossa auton varaosa voidaan 3D-tulostaa käytetystä materiaalista. Ensimmäisiä 3D-tulostettuja varaosia ollaan piakkoin toimittamassa loppuasiakkaille.

Hinauspalvelu ja autopurkaamo Oili Jalonen Oy tarjoaa jo nykyisin asiakkailleen mahdollisuutta käyttää korjauksessa ympäristöystävällisiä, tarkastettuja ja kierrätettyjä varaosia. 3DTech Oy taas on teknologiayritys, joka on erikoistunut 3D-teknologiaan ja siihen liittyviin palveluihin sekä teknologian kehittämiseen.

Suunniteltavaan varaosapalveluun tuo oman tärkeän lisänsä WebAitio Oy:n voolerCHAT-palvelu, jonka avulla asiakas voi olla suoraan yhteydessä varaosamyyjään ja välittää älypuhelimellaan livekuvaa tarvitsemastaan varaosasta.

Yritykset tähtäävät siihen, että kuluttajat ja autokorjaamot voisivat ostaa korjattavaan ajoneuvoon entistä useammin joko ympäristöystävällisen käytetyn ja huolletun varaosan tai osa voitaisiin tulostaa. Osien tulostaminen tarpeeseen, lähellä asiakasta ja mahdollisesti paranneltuina ja personoituina tuo paljon lisäarvoa tuotteiden elinkaarta ajatellen. Nykyisin varaosia valmistetaan paljon turhaan valmistajien keskusvarastoihin odottamaan mahdollista asiakasta.

Yritysten yhteistyö sai alkunsa Turun ammattikorkeakoulun ja yhteistyökumppaneiden Kierrätysmuovien 3D‐tulostuksen sovelluslaboratorio -hankkeessa. Pidemmälle varaosaidea jalostui Bastu-verkostossa. Bastu on Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen koordinoima yrittäjälähtöinen verkosto, jonka tavoitteena on luoda kiertotalouden mahdollisuuksista uutta liiketoimintaa.

Lisätiedot:

Tomi Kalpio, 3DTech Oy
tomi.kalpio@3dtech.fi

Teijo Pöyhönen, WebAitio Oy
teijo@webaitio.fi

Veli-Matti Jalonen, Oili Jalonen Oy
veli-matti.jalonen@oilijalonen.fi