Velkuan uudessa yhtenäiskoulussa toteutetaan rakentamisen kiertotaloutta

Naantalin Velkuaan rakennetaan uutta monin tavoin kiertotalouden huomioon ottavaa koulurakennusta. Uusi Velkuan yhtenäiskoulu kohoaa samalle paikalle, jolla jo purettu vanha koulu sijaitsi. Uusi puurakenteinen koulu on suunniteltu kestämään seuraavat 100 vuotta.

Naantalin kaupunki päätti rakentaa uuden koulun hirrestä. Ekologisuutta ja energiatehokkuutta on painotettu monella tavalla, muun muassa muovin käyttö on rakentamisessa pyritty minimoimaan. Esimerkiksi alapohjaeristeenä on käytetty vaahtolasia, höyrynsulku on paperia ja rakennuslevyt kivipohjaisia tai kierrätyskipsiä.  Koulu tulee lämpiämään maalämmöllä ja siellä on myös oma jätevedenkäsittely.

Vanhasta rakennuksesta puretuista käyttökelpoisista hirsistä rakentui koulun viereen metsäluokka ja sen laavu. Vanhan koulun graniittiperustuksia aiotaan hyödyntää uuden koulun pihamaalla, muun muassa pengerrysten tukimuureina. Uuden koulun suunnittelussa on otettu huomioon myös se, että rakennusta voisi käyttää opiskelun ulkopuolella kylätalona. Myös remontin aikaisten väistötilojen osalta on pystytty hyödyntämään kiertotalouden mukaisesti kunnostettua vanhaa rakennuskantaa: rakentamisen ajan koulun oppilaat opiskelevat Palvan saaren perhekodin navetassa, joka on remontoitu asumis- ja kuntoutuskäyttöön.

Varsinaisia luokkahuoneita kouluun tulee kuusi. Luokkahuoneiden lisäksi kouluun tulee metalli- ja veistoluokka, käsityöluokka, kotitalousluokka ja iso liikuntasali. Koululle tulee myös oma keittiö

Velkuan yhtenäiskoulun rakentaminen aloitettiin heinäkuussa 2020. Koululaiset aloittavat uudessa koulussa lokakuussa 2021. Kohteen pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Kemppe.

Lisätiedot

Ilmari Penttilä, rakennuttajainsinööri, Naantalin kaupunki
ilmari.penttila@naantali.fi