Kiertotaloutta hävikkikukista – Käpykukka jalostaa jätteeksi päätyvästä materiaalista upeita kimppuja Kaarinassa

Varsinais-Suomen ensimmäinen hävikkikukkakauppa Käpykukka avasi ovensa Kaarinan Piikkiössä puolitoista vuotta sitten. Käpykukassa kukkien parissa työskentelee Piikkiöläinen Anna Saarto, joka pelastaa kauppojen hävikkikukkia ja loihtii niistä uusia kimppuja. Hän arvioi, että saa pelastettua vuodessa noin 10 000 yksittäistä tuorekukkaa. Kukkien tuotannosta ja kuljetuksesta syntyy päästöjä, joten on hyvä, että kukat päätyvät käyttöön eivätkä roskiin.

Ajatus hävikkikukkakaupasta heräsi vanhempainvapaalla, kun Anna pohti, mitä elämältään haluaa. Aikaisemmin hän oli kampaajayrittäjä. ”Vapaalla tuli sellainen olo, että haluaisin elämääni jotain haastetta ja tehdä jotain erilaista. Kukat ovat olleet kiinnostuksen aiheina pitkään ja ajattelin sesonkikukkakauppaa. Sellaista, jossa kaikki tuotteet ovat lähituotantoa ja omalta pihalta. Totesin kuitenkin, että talviaika on haasteellinen tällaiselle toiminnalle. Aloin pohtia asiaa toiselta kantilta: mietin, pystyisinkö hyödyntämään kauppojen hävikkiä. Lähestyin kauppiaita suoraan asialla ja siitä se lähti.”

Nainen kukkakimppu kädessä
Anna Saarto loihtii hävikkikukista upeita kimppuja.

Kauppiaat lähtivät todella mielellään mukaan. Matkan varrella on tullut vastaan vain muutamia, jotka eivät halunneet lahjoittaa kukkia, koska eivät halunneet jonkun muun hyötyvän niistä. Anna muistuttaakin vielä, että hiilijalanjäljen, jätteen ja hävikin pienentäminen ovat niin isoja asioita, että yhteistyö on jo itsessään arvokasta. ”Näitähän voisi ikuisesti vääntää, että mistä joku saa jotain – maailmaan mahtuu kukkakauppoja ja -kauppiaita. Yhteistyö on se, millä saadaan tätä maailman kuormitusta pienemmäksi kaikin puolin.”

Annalla on vakituisia sopimuskauppoja, joista hän hakee hävikkiin päätyviä kukkia säännöllisesti. Kukat hän saa ilmaiseksi, koska ne eivät ole enää sellaisenaan myyntikuntoisia. Kimput voivat olla osittain kuihtuneita, tai joukossa voi olla katkenneita kukkia. Anna perkaa kukkalastista mädät ja kuihtuneet pois ja kerää käyttökelpoiset kukat, kääreet ja kuminauhat talteen. Biojätteestä tehdään multaa.

Todellisuudessa kukat eivät ole yrittäjälle suinkaan ilmaisia, vaikka ne hänelle lahjoitetaankin. Kukkien noutokuljetuksista syntyy Annalle kustannuksia ja perkaaminen on aikaa vievää. Lisäksi mädäntyneiden kukkien kääreistä tulee jätettä, jotka pitää asianmukaisesti kierrättää. Kauppiaat, jotka lahjoittavat kukkia, ovat myös hyötyneet Annan liiketoiminnasta biojätekustannusten pienentyessä. Esimerkiksi Turun Citymarketilta on voitu ottaa yksi biojäteastia kokonaan pois käytöstä, koska hävikkiä syntyy nyt vähemmän.

Anna on puolentoista vuoden aikana huomannut positiivista kehitystä tietoisuuden lisääntymisessä: osalle pienemmistä kaupoista, joista hän on hävikkikukkia aiemmin noutanut, ei ole tullut hetkeen hävikkiä, koska he ovat kiinnittäneet huomiota sen vähentämiseen omassa toiminnassaan.

Kukkakimppuja ja paikallisia käsitöitä autotallista

Suomessa ei ole vielä kovinkaan monta hävikkikukkakauppaa. Anna arvelee sen johtuvan siitä, että hävikkiasia on aika uusi juttu. ”Viime vuosina on puhuttu hävikkiruoasta ja yritetty pienentää ruokahävikkiä. Luulen, että tämä on kehitysaskel siitä eteenpäin.  Ihmiset alkavat miettiä kiertotaloutta ja sitä, mitä kaikkea voi hyödyntää. Uskon, että nyt näitä ideoita ja ajatuksia alkaa tulla enemmän – katsotaankin asioita toiselta kantilta ja yritetään pidentää tuotteen elinkaarta. Tämä alkaa mielestäni näkyä jo kaikilla aloilla.”

Toiminta alkoi niin, että Anna kuvasi tekemänsä kimput someen ja myi ne omilta pihaportailtaan. Nykyään talon yhteydessä vanhassa autotallissa on Käpykukan myyntipiste. Anna kuuluu Turun Ainova -osuuskuntaan ja myynnissä on myös muita ainovalaisten ja käsityöläisten tuotteita. Hän myös kuivattaa kukkia, jolloin kukille saa vielä paljon lisää ikää. Käpykukasta voi tilata esimerkiksi asetelmia, morsiuskimppuja ja koristekukkia, valikoima vaihtelee sen mukaan, minkälaista kukkaa on saatavilla.

Hävikkikukkakimppuja
Hävikkikukista tehtyjä kimppuja.

Lisää virtaa yhteisöllisestä tekemisestä

Saarto haluaa hävikin vähentämisen lisäksi lisätä yhteisöllisyyttä. Hänellä on ollut haave saada suomalaiseen kulttuuriin lisää yhdessä tekemistä. Hän onkin järjestänyt erilaista kukkiin liittyvää toimintaa, esimerkiksi syyslomalla ja äitienpäivänä lapset saivat käydä tekemässä hävikkikukista kimppuja. Yhteisöllisyys on ottanut pienellä paikkakunnalla tuulta alleen hienosti ja hävikkikukkakauppa on otettu todella hyvin vastaan. Asiakkaat ovat tulleet sanomaan, että heidän pihaltaan saa tulla napsimaan esimerkiksi tuijaa ja hyödyntämään muita ikivihreitä kasveja kimppuihin.

”On ollut tosi ihana huomata, että täällä on samalla tavalla ajattelevia ihmisiä. Tämä on monille tärkeä ja arvojen mukainen juttu ja se yhdistää.” Anna kiteyttää.

Anna oli mukana myös Lounais-Suomen jätehuollon hankkeessa, jossa suunniteltiin kiertotalousmyymälän perustamista Topinpuiston yhteyteen. Siellä kiertotaloutta hyödyntävät yrittäjät voisivat työskennellä ja myydä tuotteitaan.

Työssä on omat haasteensa, mutta Annasta on mielenkiintoista ja palkitsevaa, kun saa käyttää mielikuvitusta kukkien yhdistelemisessä ja samalla pidentää kallisarvoisen raaka-aineen elinkaarta. Ei ole järkevää, että Suomeen kaukaakin kuljetetut kukat päätyvät täällä suoraan roskiin. Tällä hetkellä suurin osa leikkokukista tuodaan ulkomailta. Vielä Anna ei pysty täysin elättämään itseään kukkakaupallaan, mutta laajentamisvaraa on ja ehkä tulevaisuudessa hän voi palkata työntekijänkin.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat opiskelu Tuorlassa joko puutarha-alan koulutuksessa tai floristin työhön painottuen. Ajatuksissa on myös alkaa kasvattaa sesonkikukkaa lähituotantona yhteistyössä naapurin pihalla. Sinne kasvaa aikanaan niitty, joka tuo alueelle lisää myös luonnon monimuotoisuutta.

Lisätiedot

Käpykukka
Anna Saarto
050 573 7129

@kapykukka