Topinpuistossa halutaan edistää uusien kiertotalouspohjaisten sideaineiden käyttöä

Topinpuiston kiertotalouskeskuksen asemakaavassa esitetyt uudet laajennusalueet sijaitsevat paksuhkon ja kokoon painuvan savikerroksen päällä. Saven stabilointi sekä tarvittavat pohjanvahvistukset ja kevennysrakenteet tulee ottaa hyvin huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Alueiden esirakentamistoimenpiteiden selvittämiseksi Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on aloittanut koetoiminnan, jonka tavoitteena on löytää sementin korvaavia tai sen käyttöä vähentäviä uusia sideaineita savikoiden stabiloinnissa.

Topinpuiston laajennusalueiden koestabilointi alkoi helmikuussa 2022. Urakassa toteutetaan koerakenteena noin 400 neliömetrin alueelle syvästabilointi pilaristabilointitekniikalla. Tavoitteena on löytää stabiloinnissa runsaasti päästöjä aiheuttavan sementin korvaavia ja sementin käyttöä vähentäviä sideaineyhdistelmiä.

Topinpuistoon rakennettavan uuden lajitteluaseman rakennuspohjien savien lujittamisessa tullaan tarvitsemaan mittavia määriä sideaineita. Testattavat uudet sideaineet ovat osittain jalostettu tuhka- ja kuonapohjaisista jätejakeista ja ne sisältävät pieniä määriä haitta-ainepitoisuuksia. Koerakenteessa tutkitaan myös näiden haitta-aineiden kulkeutumista maaperässä. Sideaineiden ympäristöturvallisuus varmistetaan koealueella ja sen ympäristössä tehtävillä seurantamittauksilla. Potentiaalisia hyötykäyttökohteita uusille kiertotalouspohjaisille sideaineille on lukuisia.

Koestabiloinnissa käytettävät sideaineet on ennakkotestattu laboratorio-olosuhteissa osana CircVol-hanketta vuoden 2020 aikana. Selvitettyjä stabilointireseptejä päästään nyt kokeilemaan työmaaolosuhteissa. Koestabilointi toteutetaan Lounais-Suomen AVI:n koetoimintaluvalla. Koetoiminnan asiantuntijakonsulttina toimii Ramboll Finland Oy ja urakan toteuttaa YIT Suomi Oy.

Lisätiedot

Mira Järvinen, Lounais-Suomen Jätehuolto
Tommi Itkonen, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy