Osallistava digitaalisuus mahdollistaa ruoankulutuksen ja ruokahävikin seurannan tutkimusravintola Flavoriassa

Syksyllä 2018 Turun Kupittaalle avattu Turun yliopiston Flavoria on lounasravintola sekä kahvila – välipalamyymälä, jota operoi Sodexo. Ravintola toimii monitieteellisenä tutkimuslaboratoriona ja siellä ruokaileva asiakas voi halutessaan osallistua yliopiston tutkimustoimintaan. Varsinaiseen tutkimuskäyttöön ravintolan otettiin keväällä 2019.

Flavoriassa tehdään tutkimustyötä, jossa kävijät pääsevät osaksi tulevaisuuden ruokien ja ruokailutottumusten kehittämistä. Ravintolassa tehtävä tutkimustyö antaa uusia mahdollisuuksia tutkia ihmisen kokemusta ruuasta luonnollisessa lounasympäristössä sekä muunneltavassa ruokailu- ja tapahtumatila Aistikattilassa. Aistikattila toimii myös moniaistisen kokemisen koelaboratoriona.

Kiertotalouden näkökulmasta ravintolassa tehtävä tutkimus antaa tietoa esimerkiksi siitä, syödäänkö valittu ruoka ja kuinka paljon ruokahävikkiä syntyy. Näiden lisäksi ruokailijat pääsevät testaamaan uusia digitaalisia ja teknologisia kuluttajakokemuksia kehittäviä ratkaisuja. Akateemisen tutkimuksen lisäksi Flavoria palvelee myös yrityksiä, jotka voivat hyödyntää esimerkiksi Aistikattilaa liiketoimintansa ja asiakaskokemuksena kehittämiseen.

Ravintolan asiakkaat voivat osallistua tutkimukseen älypuhelimeen ladattavan MyFlavoria-ruokatieto- ja tutkimussovelluksen avulla. Sovelluksen käyttäjä osallistuu uusien ruokailuratkaisujen kehittämiseen, oppii mm. omasta ravinnonsaannistaan ja mahdollisesti synnyttämästään ruokajätteestä sekä hyötyy kanta-asiakaseduista. Sovelluksesta löytyvät myös kaikki ajankohtaiset tiedot käynnissä olevista tutkimuksista, maistiaisista sekä tutkimustuloksia.

Flavoria-konseptin rakentamisen taustalla on Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus. Flavoria palvelee erityisesti monitieteistä tutkimusta ja sen aktiivisiin hyödyntäjiin kuuluu viisi Turun yliopiston tiedekuntaa.

 

Lisätiedot:

Tieteellinen tutkimus: Mari Sandell, 0403524149, masaarim@utu.fi

Kaupallinen tutkimus: Mari Norrdal, 0405502471, manorr@utu.fi

www.flavoria.fi

 

Kuva: Turun yliopiston viestintä/Hanna Oksanen