Varsinais-Suomen ruokaketjun suurimpia kehitystarpeita selvitetään

Toimintaympäristön muutosten nopea vauhti haastaa elintarvikealan yrityksiä pysymään kehityksen kulussa mukana. Yritysten täytyy jatkuvasti etsiä uusia markkinoita, luoda tehokkaampia prosesseja, löytää uusia yhteistyökumppanuuksia sekä ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseksi. Yrityksiltä vaaditaan ennennäkemätöntä uudistumiskykyä ja ratkaisukeskeisyyttä, jotta muutoksista tulee mahdollisuuksia.

Vuoden 2021 alussa käynnistynyt hanke Tulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa (TuKeVa) etsii aktiivisesti yritysten kanssa ratkaisuja ruokaketjun toimintaympäristön muutoksekseen liittyviin haasteisiin.

Elintarvikealalla on suuri vaikutus Varsinais-Suomen talouteen ja maaseudun elinvoimaisuuteen. Koko maakunnan liikevaihdosta 15 prosenttia muodostuu ruokaketjusta. Maakunnassa on sitouduttu nostamaan ruokaketjun roolia vieläkin merkittävämmäksi toimialaksi. Innovatiivisten ruokaketjujen kehittäminen on yksi merkittävimmistä maakunnan strategisista painopisteistä.

Uudella hankkeella haarukoidaan tulevaisuuden kehittämistarpeita ja -toimenpiteitä avoimen tiedon muotoon, jotta alueen ruokaketjun kehittämistyötä tehdään myös jatkossa samojen linjauksien mukaisesti päätöksenteon ja toiminnan eri tasoilla.

Hankkeen koordinaattori on Turun yliopiston Brahea-keskus. Osatoteuttajina toimivat Paraisten kaupunki ja Kemiönsaaren kunta, Ukipolis Oy, Yrityssalo Oy sekä Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän Novida – ammattiopisto ja lukio. Hankkeen kesto on 1.1.2021–31.12.2022. Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ELY-keskus ja hankkeen toteuttajat.

Lisätiedot

Johanna Mattila, Turun yliopisto, johanna.mattila@utu.fi
Hilkka Halla, Yrityssalo Oy, hilkka.halla@yrityssalo.fi
Katariina Torvinen, Ukipolis Oy, katariina.torvinen@ukipolis.fi
Margot Wikström, Paraisten kaupunki, margot.wikstrom@parainen.fi
Mertsi Töttölä, Novida, mertsi.töttölä@novida.fi
Stella Törnroth, Kemiönsaari, stella.tornroth@kimitoon.fi