Sivuvirtojen visualisoinneilla edistetään kiertotaloutta

Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa vuoden 2018 aikana karttavisualisointeja teollisuuden sivuvirroista. Suuri osa visualisoitavista sivuvirroista on nykyisin jätettä, joka usein kulkee tarpeettoman pitkiä maantieteellisiä matkoja. Monelle virralle olisi mahdollista löytää hyödyntäjä läheltä ja moni pieni virta voisi yhteen koottuna luoda kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tällainen uusi mahdollisuus on esimerkiksi muovien uudelleenkäyttöön teollisessa mittakaavassa.

Kaikkea dataa ei visualisointien yhteydessä voida avata, sillä yksittäisen yrityksen tiedot saattavat sisältää liikesalaisuuksia. Visualisointi kuitenkin luo kokonaiskuvan materiaalien määristä ja liikkeistä. Syntyvät visualisoinnit ovat kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Visualisointien toivotaan herättävän pohdintaa jätevirtojen kustannuksista sekä auttavan alan toimijoita paikantamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia alihyödynnetyistä materiaaleista.

Visualisoinnit ovat osa Kiertotalous ja materiaalitehokkuus maakunnassa -hanketta, jossa etsitään lisäksi muitakin keinoja helpottaa yritysten siirtymistä kiertotalouteen sekä luodaan toimintamalleja julkisen hallinnon palvelujen järjestämiseen. Yhtenä hankkeessa pohdittavana vaihtoehtona on niin sanottu kiertotalousasiamies-malli, jossa autettaisiin yrityksiä ja muita toimijoita kokonaisvaltaisesti kiertotalouteen liittyvissä asioissa, muun muassa sääntelyssä ja rahoituksessa.
Hanke on alkanut huhtikuussa 2018 ja kattaa sekä Varsinais-Suomen että Satakunnan. Visualisointeja julkaistaan vielä vuoden 2018 aikana hankkeen verkkosivuilla.

Lisätiedot
Olli Hakala, erityisasiantuntija, Varsinais-Suomen ELY-keskus
olli.hakala@ely-keskus.fi
Twitter: @ovehak