Muovisen pakkausjätteen kiinteistökohtainen keräys hyvässä vauhdissa Laitilassa ja Uudessakaupungissa

Muovisen pakkausjätteen kiinteistökohtainen erilliskeräys aloitettiin Laitilassa ja Uudessakaupungissa vuoden 2017 alussa. Laitilalainen Jätehuolto M. Helistölä Oy aloitti palvelun kiinnostusta osoittaneiden yhteydenottojen perusteella. Palvelukokeilu aloitettiin taloyhtiöissä ja hyvien kokemusten perusteella sitä on sittemmin laajennettu myös omakotikiinteistöille tietyillä alueilla. Tällä hetkellä mukana on jo kymmeniä taloyhtiöitä ja kotitalouksia. Palvelua laajennetaan jatkossa yhteydenottojen ja kysynnän mukaan.

Pakkausmuovin erilliskeräys on asiakkaalle edullista, helppoa ja ekologista. Uusiokäyttöön päätyvästä muovimateriaalista ei tarvitse maksaa sekajätteestä perittävää jätteenkäsittelymaksua, muovijätettä ei tarvitse itse kuljettaa yleisiin keräyspisteisiin ja kerätty muovi päätyy Suomen Uusiomuovi Oy:n osoittamaan paikkaan raaka-aineeksi uusiomuovin valmistukseen. Keräys ei myöskään aiheuta ylimääräisiä kuljetuspäästöjä, sillä muovi kerätään kaksilokeroiseen jäteautoon samalla reitillä sekajätekeräyksen kanssa. Loppukesällä muovimateriaalin jatkokuljetus tehostuu entisestään Jätehuolto M. Helistölän aloittaessa pakkausmuovin paalauksen Laitilassa. Näin muovimateriaali jatkaa matkaansa hyödyntämispaikkaan rekkakuljetuksina tehokkaasti pakattuna.

Muovipakkaukset saadaan puhdistettua helposti kotioloissa uusiokäyttöä varten. Useimmat kovat elintarvikepakkaukset kestävät tiskikoneen, joten niitä voi sijoittaa tiskikoneen yläkoriin tiskien väliin jääviin koloihin puhdistumaan. Käsin puhdistettaessa kannattaa hyödyntää muuhun tiskaukseen käytettävä pesuvesi. Pakkausten tulee antaa kuivia ennen keräysastiaan laittoa ja sisäkkäin voi pakata samanlaiset pakkaukset, mutta ei erilaisia muovilaatuja. 

Lisätiedot

http://www.helistola.fi/

Laura Sahlbom, Jätehuolto M. Helistölä Oy
laura.sahlbom@helistola.fi

 

Teksti: Laura Sahlbom
Kuva: Kuljettaja Sami Laaksonen kehuu Kalannin vanhainkodin keräysmuovin laatua erinomaiseksi