Biomeiler tuottaa lannasta energiaa

Biomeiler hyödyntää lantaa kompostointimenetelmällä ja tuottaa siitä lämpöä vesikiertoiseen lämmitykseen.  Perusidea biomeilerissä on, että lämpöä tehdään lannan ja hakkeen seoksesta. Lantaa seoksessa voi olla maksimissaan noin 20 %.  Biomeileriin sopii parhaiten kiinteä lanta, näin ollen hevosen ja kanan lanta sopivat prosessiin parhaiten. Tärkeää on, että eläimet eivät ole antibiooteilla lääkittyjä, jotta komposti toimii oikein mikrobien toimesta.

Biomeilerin rakentaminen aloitetaan hamottelemalla esimerkiksi olkipaaleista vettä läpäisemättömälle alustalle pyöreän muotoinen kehä, joka jakaa tasaisesti paineen. Kehä vahvistetaan esimerkiksi harjateräsverkolla koossapysymisen varmistamiseksi.

Olkipaalikehän sisään sijoitetaan kompostiseos, johon mustasta muoviputkesta asetellaan lämmön talteenottojärjestelmä. Muoviputkien etäisyys toisistaan on oltava 70cm, jolloin se nostaa lämpötilaa riittävästi. Muoviputkikerroksia voi asetella päällekkäin neljä, silloin kompostin koko nousee maksimissaan kolmeen metriin. Hyvä apuväline mustien muoviputkien asettamiseen ja kompostin purkamiseen on puu- tai harjateräsverkko, johon mustat muoviputket sidotaan. Komposti käynnistetään kastelemalla, jolloin maatuminen käynnistyy. Talvikäyttöä varten komposti voidaan peittää esimerkiksi lumella.

Kompostin käytöstä syntyvät tuotteet eli käynnistymisessä tuleva vesi on otettava talteen ja sen voi käyttää esimerkiksi kasvavien kasvien kasteluun. Laitteistosta tuleva vesi on lämmöltään 60–70 asteista. On turvallisuussyistä suositeltavaa, että laitteistosta tulevaa vettä ei oteta lämpimäksi käyttövedeksi.

Maatunut hake- tai lantaseos on oikein toimineessa biomeilerissä kokonaan maatunut ja muistuttaa multaa. Se onkin erittäin hyvä maanparannusaine esimerkiksi kasvimaille.

Biomeileristä laaditaan parhaillaan Leader-rahalla rakennusohjetta avuksi kaikille rakentamisesta kiinnostuneille.

Lisätiedot:

Jukka Kontulainen, asiantuntija, ProAgria Länsi-Suomi
jukka.kontulainen@proagria.fi