Sähköauto lainaksi kirjastokortilla

Turun kaupunginkirjaston asiakkaat pääsivät toukokuussa kokeilemaan täyssähköauton lainaamista kirjastokortilla. Kolme viikkoa kestäneen kokeilun keskiössä olivat kirjastotoiminnan ydinteemat: kierto- ja jakamistalous. Vastaavaa kokeilua ei ole tiettävästi toteutettu missään muualla maailmassa. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Toyota Auto Finlandin kanssa. 

Auton sai lainata käyttöönsä 4–6 tunniksi samaan tapaan kuin kirjankin. Lainaajalta tietysti edellytettiin kirjastokortin lisäksi voimassa olevaa ajokorttia. Ennen kuin laina-auto voitiin lisätä varausjärjestelmään, oli ratkaistava monia käytännön asioita: kuinka ajokortin tarkastaminen lainauksen yhteydessä järjestetään, miten auton käyttö ja lataaminen ohjeistetaan ja miten toimitaan, jos matkan varrella sattuu jotakin. 

Autoa lainattiin monenlaisiin tarpeisiin. Sillä ajeltiin muun muassa tervehtimään sukulaisia, luontoretkelle ja kuskattiin tavaroita mökille. Erityisen hyödylliseksi sähköauton lainausmahdollisuuden kokivat lainaajat, jotka tarvitsevat autoa arjessaan vain satunnaisesti. Osa kokeilijoista oli tarttunut mahdollisuuteen tutustua sähköautoon ja sillä ajamiseen kaikessa rauhassa.  

Kokeilu onnistui sekä kirjaston että asiakkaiden näkökulmasta  

Kokeilu onnistui hyvin ja se herätti valtavasti kiinnostusta: varauskalenteri täyttyi puolessa tunnissa ja kaiken kaikkiaan 20 lainaajaa pääsi testaamaan yhteiskäyttöistä täyssähköautoa. Tyytyväiset asiakaspalautteet osoittivat kokeilun vastanneen tarpeeseen sekä palvelevan asiakkaita, ja kaikki autonlainaajat antoivatkin kokemukselleen täydet viisi tähteä.  

Myös kirjaston henkilökunnan näkökulmasta kokeilu oli onnistunut uudenlainen avaus. ”Teknologinen tasa-arvo on meille kirjastossa tärkeä arvo, ja haluamme jakaa asiakkaillemme tietoa uudenlaisista vaihtoehdoista ja innovaatioista. Sähköautokokeilu oli meille rohkea hyppy aika isokokoisen ja arvokkaan esineen lainaamiseen, mutta se kannatti. Mielestäni tavoitimme tämän myötä uusia asiakkaita. Kokeilu kannustaa meitä jatkossakin rohkeisiin avauksiin ja avoimuuteen uusille ideoille”, iloitsee kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula Turun kaupunginkirjastosta.  

Yksi kokeilun onnistuneista tavoitteista oli herättää keskustelua ja havainnollistaa yleisölle, mihin kaikkeen kirjastopalvelut voivat tulevaisuudessa taipua. Kirjastossa päästiin kokeilun myötä tekemään näkyväksi sen tehtävää kiertotalouden asiantuntijana ja mahdollisuuksien tasapuolistajana uusien teknologioiden käyttöönotossa. Autokokeilun yhteydessä käytiin keskustelua muun muassa liikenteen sähköistymisestä, kirjaston palveluista sekä Turun kaupungin tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Osa kirjaston asiakkaista intoutui myös ideoimaan muitakin yhteiskäyttöisiä välineitä, kuten sähköavusteisia laatikkopyöriä, kirjaston valikoimaan.  

Kuva: Julio Giuseppi

Lisätiedot
Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula
rebekka.pilppula@turku.fi
Turun kaupunginkirjasto